SŁODKIE GRZYBKI NA DESER
Autorka: Regina Klamka, Siedlisko (gmina Siedlisko)
Składniki:
500 g mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
Białko z jajka
Odrobina maku
Krem budyniowy i polewa czekoladowa
Wykonanie:
Przygotować ciasto półkruche i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać części grzybków. Kapelusze wyciąć większą szklanką, powinny pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek. Uformować tak, aby przypominały półkoliste kapelusze grzybów.
Spody kapeluszy wykroić foremką do babeczek, na środku zrobić niewielką dziurkę.
Na nóżki można wykorzystać skrawki ciasta. Uformować z nich ruloniki. Należy pamiętać, aby jeden z końców był wąski i w miarę ostry, aby pasował do otworu w spodzie kapelusza. „Tępy” koniec nóżki zamoczyć w białku, a następnie w maku – ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów.
Wykrojone i przygotowane części grzybków rozłożyć na blaszce do pieczenia, wcześniej przykrytej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. 180 °C przez około 20 minut.
Przygotować krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, 1 szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką. Ugotować bardzo gęsty budyń.
Gorącym budyniem lub bitą śmietaną napełnić kapelusze grzybków. Zamknąć spodami od kapeluszy, Ado otworków wsunąć „nóżki”. Kapelusze pokryć polewą czekoladową.
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?