Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie PZS w Świebodzinie tworzą desery lodowe. Warsztaty pod patronatem znanego producenta [ZDJĘCIA]

Renata Zdanowicz
Renata Zdanowicz
Uczennice Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie biorące udział w projekcie: Kamila  Antkowiak, Nikola  Napieralska, Milena  Gwardzińska, Justyna  Machoniak i Aleksandra Koloska wraz z nauczycielką Anną Czywczyńską
Uczennice Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie biorące udział w projekcie: Kamila Antkowiak, Nikola Napieralska, Milena Gwardzińska, Justyna Machoniak i Aleksandra Koloska wraz z nauczycielką Anną Czywczyńską archiwum prywatne
Któż nie lubi lodowych deserów? Zwłaszcza jeśli są słodziutkie i wyglądają apetycznie. Aby deser prezentował się i smakował jak należy trzeba posiąść sporo wiedzy. Jak to robią uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie?

W lutym Powiatowy Zespół Szkół, jako jedna z 50 szkół w Polsce, przystąpił do kolejnego projektu edukacyjnego, który będzie trwał do połowy czerwca. Tym razem są to kreatywne warsztaty lodowe. Atrakcyjności projektowi przydaje organizatorem projektu - firma Schoeller producent lodów.

Opiekunem warsztatów szkolnych jest nauczycielka Anna Czywczyńska, która wraz z Joanną Giecołd prowadzą zajęcia. - W naszych warsztatach bierze udział 15. uczniów z drugich i trzecich klas technikum żywienia, w tym również uczniowie z zajęć rozwijających uzdolnienia grupy prowadzonej przez J. Giecołd. Celem projektu jest rozwijanie pasji, a także poszerzanie wiedzy i umiejętności oraz zwiększenie atrakcyjności i jakości kształcenia w szkole - wyjaśnia A. Czywczyńska.

Kreatywne warsztaty lodowe są bardzo atrakcyjne. Tym bardziej, że jest o co powalczyć. Trzy najbardziej kreatywne desery zostaną nagrodzone voucherem o wartości tysiąca złotych. I jak tu się nie starać?

Na czym polegają warsztaty? Do połowy czerwca, uczniowie będą się spotykać 2-3 razy w miesiącu. - Podczas zajęć robimy kreatywne desery. Co ważne, wszystkie pomysły są naszych, my tylko nadzorujemy ich prace - zapewnia A. Czywczyńska.

Na koniec każdego miesiąca sporządzane jest sprawozdanie a fotorelacja z przyrządzanych deserów lodowych jest wysyłana do sponsora warsztatów. - Uczniowie starają się błysnąć swoimi pomysłami, w dodatku mobilizuje ich też nagroda - mówi nauczycielka.

Co o warsztatach sądzą uczniowie? Justyna Machoniak z kl. II TŻ podkreśla, że na warsztatach uczą się przede wszystkim kreatywności, która na pewno przyda im się w przyszłości w wykonywaniu zawodu.- Warsztaty rozwijają nasze zainteresowania. Przez to, że zajęcia są bardzo atrakcyjne, poszerzamy wiedzę i umiejętności w zakresie korzystania z deserów na bazie lodów. Samodzielnie wypracowujemy autorskie receptury oraz musimy wykazać kreatywność również na talerzu - wyjaśnia uczennica.

Justyna podkreśla też możliwość zdobycia certyfikatu, co jest bardzo potrzebne w przyszłości do pracy. - Pracodawcy zwracają uwagę na takie umiejętności - zaznacza uczennica.

- Dzięki tym i innym warsztatom w naszej szkole staramy się o podwyższenie atrakcyjności zajęć kształcenia zawodowego, żeby uczniom urozmaicić zajęcia - podsumowuje Anna Czywczyńska.

Jeśli ktoś z Czytelników ma ochotę spróbować swoich sił w sporządzeniu deseru lodowego - polecamy „Piernikowe marzenie”.

Składniki:

- czekolada na gorąco

- ciasto piernikowe w kształcie gałki lodu

- gałka lodów śmietankowych

- wiórki ze skórki pomarańczy

- świeże maliny

Składniki na piernik:

- 1 szklanka mleka zimnego

- 1/2 kostki margaryny

- 2 całe jajka

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka cukru

- 2 stołowe łyżki powideł

- 2 stołowe łyżki kakao

- 1 łyżeczka przyprawy

do piernika

- 1 łyżeczka sody

Wykonanie ciasta:

mleko lekko podgrzać z margaryną i cukrem, dodać jajka i pozostałe składniki. Wszystko razem połączyć delikatnie ucierając. Piec 45 minut w temp. 180 stopni.

Czekolada na gorąco:

1 łyżkę margaryny rozpuścić z trzema łyżkami mleka i trzema łyżkami cukru oraz dwoma łyżkami kakao, nie dopuścić do wrzenia

Prosimy zrobić deser i koniecznie podzielić się opinią na temat jak smakował na adres: [email protected]

POLECAMY: Jak zrobić lody czekoladowe na szczycie góry? Wystarczy zmieszać czekoladę ze śmietaną i poczekać

Więcej wiadomości w tygodniku papierowym „Dzień za Dniem” lub na www.prasa24.pl. Aktualny numer w każdą środę.**Zajrzyj też na Facebooka Dzień za Dniem**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na swiebodzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto