W lutym Powiatowy Zespół Szkół, jako jedna z 50 szkół w Polsce, przystąpił do kolejnego projektu edukacyjnego, który będzie trwał do połowy czerwca. Tym razem są to kreatywne warsztaty lodowe. Atrakcyjności projektowi przydaje organizatorem projektu - firma Schoeller producent lodów.
Opiekunem warsztatów szkolnych jest nauczycielka Anna Czywczyńska, która wraz z Joanną Giecołd prowadzą zajęcia. - W naszych warsztatach bierze udział 15. uczniów z drugich i trzecich klas technikum żywienia, w tym również uczniowie z zajęć rozwijających uzdolnienia grupy prowadzonej przez J. Giecołd. Celem projektu jest rozwijanie pasji, a także poszerzanie wiedzy i umiejętności oraz zwiększenie atrakcyjności i jakości kształcenia w szkole - wyjaśnia A. Czywczyńska.
Kreatywne warsztaty lodowe są bardzo atrakcyjne. Tym bardziej, że jest o co powalczyć. Trzy najbardziej kreatywne desery zostaną nagrodzone voucherem o wartości tysiąca złotych. I jak tu się nie starać?
Na czym polegają warsztaty? Do połowy czerwca, uczniowie będą się spotykać 2-3 razy w miesiącu. - Podczas zajęć robimy kreatywne desery. Co ważne, wszystkie pomysły są naszych, my tylko nadzorujemy ich prace - zapewnia A. Czywczyńska.
Na koniec każdego miesiąca sporządzane jest sprawozdanie a fotorelacja z przyrządzanych deserów lodowych jest wysyłana do sponsora warsztatów. - Uczniowie starają się błysnąć swoimi pomysłami, w dodatku mobilizuje ich też nagroda - mówi nauczycielka.
Co o warsztatach sądzą uczniowie? Justyna Machoniak z kl. II TŻ podkreśla, że na warsztatach uczą się przede wszystkim kreatywności, która na pewno przyda im się w przyszłości w wykonywaniu zawodu.- Warsztaty rozwijają nasze zainteresowania. Przez to, że zajęcia są bardzo atrakcyjne, poszerzamy wiedzę i umiejętności w zakresie korzystania z deserów na bazie lodów. Samodzielnie wypracowujemy autorskie receptury oraz musimy wykazać kreatywność również na talerzu - wyjaśnia uczennica.
Justyna podkreśla też możliwość zdobycia certyfikatu, co jest bardzo potrzebne w przyszłości do pracy. - Pracodawcy zwracają uwagę na takie umiejętności - zaznacza uczennica.
- Dzięki tym i innym warsztatom w naszej szkole staramy się o podwyższenie atrakcyjności zajęć kształcenia zawodowego, żeby uczniom urozmaicić zajęcia - podsumowuje Anna Czywczyńska.
Jeśli ktoś z Czytelników ma ochotę spróbować swoich sił w sporządzeniu deseru lodowego - polecamy „Piernikowe marzenie”.
Składniki:
- czekolada na gorąco
- ciasto piernikowe w kształcie gałki lodu
- gałka lodów śmietankowych
- wiórki ze skórki pomarańczy
- świeże maliny
Składniki na piernik:
- 1 szklanka mleka zimnego
- 1/2 kostki margaryny
- 2 całe jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 stołowe łyżki powideł
- 2 stołowe łyżki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy
do piernika
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie ciasta:
mleko lekko podgrzać z margaryną i cukrem, dodać jajka i pozostałe składniki. Wszystko razem połączyć delikatnie ucierając. Piec 45 minut w temp. 180 stopni.
Czekolada na gorąco:
1 łyżkę margaryny rozpuścić z trzema łyżkami mleka i trzema łyżkami cukru oraz dwoma łyżkami kakao, nie dopuścić do wrzenia
Prosimy zrobić deser i koniecznie podzielić się opinią na temat jak smakował na adres: [email protected]
POLECAMY: Jak zrobić lody czekoladowe na szczycie góry? Wystarczy zmieszać czekoladę ze śmietaną i poczekać
Więcej wiadomości w tygodniku papierowym „Dzień za Dniem” lub na www.prasa24.pl. Aktualny numer w każdą środę.**Zajrzyj też na Facebooka Dzień za Dniem**
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?