W środę, 10 października, uczniowie klasy 1 CM Branżowej Szkoły I Stopnia wraz z nauczycielkami Janiną Burdz i Anną Rytwińska w ramach zajęć praktycznych pojechali na warsztaty kulinarne w „Miejscu Aktywności Twórczej” w Kosobudkach. Sztukę przygotowywania przysmaków wegetariańskiej kuchni bliskowschodniej pokazali młodzieży Magdalena Zawadzka i Jakub Chwistek, którzy przenieśli się w Lubuskie z Warszawy, w rodzinnych stronach pana Jakuba szukając ciszy i inspiracji. Para z wielkim powodzeniem prowadzi w Lubuskiem ,,Leśny Klub Kolacyjny”, goszcząc u siebie artystów z całej Polski.
- Ze względu na to, że Kuba jest kucharzem wyłącznie wegetariańskim, młodzież dowiedziała się jak dużą rolę odgrywają warzywa w kuchniach w wielu różnych części świata - relacjonuje J. Burdz.
Plan kilkugodzinnych warsztatów był bardzo napięty. Uczniowie musieli sie dowiedzieć podstawowych informacji o kuchni bliskowschodniej. Przed wspólnym przygotowaniem dań należało omówić zasady współpracy w kuchni. Za to podczas kończącego zajęcia wspólnego posiłku był czas na rozmowy o kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
- Nasi uczniowie sprostali zadaniom, czego efektem były: pity-chlebki z ciasta drożdżowego, hummus-czyli pasta z ciecierzycy, shakshuka-czyli jajka po turecku i sałatka z pieczonych buraków w sosie tahinowym. A po ciężkiej pracy pełen relaks, co widać na załączonych zdjęciach. Była to wspaniała okazja do zdobywania nowych doświadczeń, smaków, umiejętności oraz integracji klasowej - oceniają nauczycielki.
ZOBACZ TAKŻE: Julia Kamińska zdradza sekret szczupłej sylwetki. "Jestem na diecie wegetariańskiej"
Więcej wiadomości w tygodniku papierowym „Dzień za Dniem” lub na www.prasa24.pl. Aktualny numer w każdą środę.**Zajrzyj też na Facebooka Dzień za Dniem**
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?