Warsztaty kulinarne uczniów szkoły społecznej
2016-03-24 17:29:10
Pierwszy dzień wiosny uczniowie Społecznej Szkoły Podstawowej spędzili w pracowni kulinarno- artystycznej EnceRęce w Zielonej Górze. Podczas warsztatów kulinarnych poznawali tajniki przyrządzania potraw związanych z Wielkanocą. Uczniowie pod okiem specjalisty mogli poczuć się jak prawdziwi kucharze- każdy otrzymał fartuch i pracował w profesjonalnej kuchni, bogato wyposażonej w niezwykłe składniki i urządzenia.
Mali kucharze przyrządzali dania nie tylko wielkanocne, ale i iście wiosenne. W efekcie powstały: zajączki cynamonowe, krem bazyliowy, którym wypełniono czekoladowe koszyczki, czekoladowe ciastka, zielone babeczki szpinakowe, jajeczka daktylowe.
Po skończonej pracy każdy uczestnik warsztatów kosztował przyrządzonych przez siebie rarytasów. Było to bardzo ciekawe przeżycie, ponieważ połączenie składników dla niektórych osób było zaskakujące. To był bardzo ciekawy i pracowity dzień. Mamy nadzieję, że nasi uczniowie swoje nowe kulinarne doświadczenia wykorzystają w domowych przygotowaniach do świąt.
Mali kucharze przyrządzali dania nie tylko wielkanocne, ale i iście wiosenne. W efekcie powstały: zajączki cynamonowe, krem bazyliowy, którym wypełniono czekoladowe koszyczki, czekoladowe ciastka, zielone babeczki szpinakowe, jajeczka daktylowe.
Po skończonej pracy każdy uczestnik warsztatów kosztował przyrządzonych przez siebie rarytasów. Było to bardzo ciekawe przeżycie, ponieważ połączenie składników dla niektórych osób było zaskakujące. To był bardzo ciekawy i pracowity dzień. Mamy nadzieję, że nasi uczniowie swoje nowe kulinarne doświadczenia wykorzystają w domowych przygotowaniach do świąt.