Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wojewódzki konkurs gastronomiczny. Dania z ryb z lubuskich jezior. Kto wygrał te kulinarne zmagania?

Mariusz Kapała
Mariusz Kapała
Leszek Kalinowski
Leszek Kalinowski
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Na podium w wojewódzkim konkursie kulinarnym stanęły reprezentacje szkół z Zielonej Góry, Świebodzina i Szprotawy. Zmagania odbyły się pod hasłem ryby z lubuskich. Wzięło w nich udział 9 drużyn.

Piotr Dubec z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze - wojewódzki konkurs gastronomiczny odbywa się właśnie w tej szkole, bo w zeszłym roku drużyna z ZSIPKZ wygrała kulinarną walkę. A tradycją tych zmagań jest to, że laureat organizuje konkurs za rok. Przewodniczącym komisji był szef kuchni Łukasz Konik, a w jury znaleźli się także inni szefowie kuchni i kierownik sali z zielonogórskich restauracji.

Pyszne dania z ryb z lubuskich jezior

- Tematem przewodnim konkursu była ryba z lubuskich jezior. By też przypomnieć, że mamy u siebie jeziora i ryby w nich pływają. A z nich można przyrządzać pyszne i zdrowe dania – mówi Piotr Dubec. - Uczniowie bardzo dobrze się przygotowali i przyrządzali sandacza, karpia i inne ryby, nadając daniom oryginalne nazwy.
Jurorzy pytają o przygotowane dania, degustowali… Główną nagrodą w tym roku są warsztaty kulinarne w Lublinie, także staż w hotelu Nowy, który powstał w Zielonej Górze

Szefowie kuchni też uczą się od zdolnej młodzieży

- Bardzo mnie cieszą takie konkursy, bo my jako szefowie kuchni, także wyciągamy dla siebie pewne wnioski z tego, co tu widzimy i smakujemy. Szukamy innowacyjności, tych nowych smaczków, by móc je wykorzystywać w swoich restauracjach – mówi Łukasz Konik.– Uczymy się od uczestników kulinarnych zmagań, podglądamy ich i jesteśmy mile zaskoczeni tym, co serwują. Nawet jak na początku wydaje się nam, że takie czy inne połączenie smaków nie da dobrego rezultatu, to okazuje się, że jak spróbowaliśmy, to stwierdziliśmy wszyscy, iż to jest dobry trop. Poza tym plusem takich konkursów jest to, że my, szefowie kuchni, mamy okazję się spotkać, powymieniać doświadczeniami, i to jest bardzo duży plus takich konkursów.

Laureaci wojewódzkiego konkursu gastronomicznego 2024

Komisja konkursowa miała twardy orzech do zgryzienia. Ostatecznie przyznała następujące miejsca:

  • I miejsce
  • Zuzanna Mielczarek i Oliwia Żurawska
  • Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
  • II miejsce
  • Jakub Kancelarczyk i Julia Woźniak
  • Powiatowy Zespół Szkół w Świebodzinie
  • III miejsce
  • Aleksandra Rajewska i Angelika Kuśmierek
  • Zespół Szkół Technicznych i Branżowych w Szprotawie

Przeczytaj także:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wojewódzki konkurs gastronomiczny. Dania z ryb z lubuskich jezior. Kto wygrał te kulinarne zmagania? - Gazeta Lubuska

Wróć na swiebodzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto