Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie, do których warto się wybrać w Łodzi. Polecane miejsca w kwietniu 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na pizzę w Łodzi?
Gdzie na pizzę w Łodzi? Tomas Llamas Quintas
Dowiedz się gdzie dostaniesz najlepszą pizzę w Łodzi. To niewątpliwie ulubione danie milionów ludzi na całym świecie. Na pewno każdy spróbował jej choć raz w życiu, a wielu na zawsze zostało jej fanami. Sprawdź, gdzie oraz jakie rodzaje pizzy znajdziesz w pizzeriach w Łodzi. Odwiedź katalog firm i dowiedz się gdzie dostaniesz swoją ulubioną.

Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Łodzi

Pizza rzymska

To rodzaj pizzy charakteryzujący się chrupiącym ciastem i większą ilością dodatków. Zazwyczaj są to: pomidory, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella i świeże zioła. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest woda w mniejszej ilości i odrobina tłuszczu. Pizzę rzymską wypieka się w nieco niższej temperaturze, w 350 stopniach, w czasie około 3 minut. Z pewnością jest podawana w pizzeriach w Łodzi.

To warto wiedzieć

Pizza sycylijska

Pizza ta występuje pod postacią puszystego, wyrośniętego placka. Na początku był to posiłek stworzony dla robotników. Najczęściej nie zawiera sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Zawiera takie dodatki, jak: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Sprawdź w katalogu firm, które pizzerie w Łodzi ją serwują.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Łodzi, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Dodaj firmę
Logo firmy Domino's Pizza
Łódź, Opolczyka 15a
Autopromocja

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Łodzi

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Pizza i jej historia

Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. W tamtych czasach otwierano pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Następca wprowadził pizzę na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii przyrządził jej nowe danie, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Królowa była nią zachwycona i od tej pory zaczęto ją tak nazywać.

Moda na to danie ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została otwarta w 1905 roku. W innych regionach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po II wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to jedno z popularniejszych miejsc, do którego możesz wybrać się ze znajomymi w wolny wieczór. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Łodzi. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto