Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chrupiąca sałatka z kapusty i marchewki w kremowym sosie. Wypróbuj przepis idealny na grillowanie. Sekretem smaku jest jeden składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wyśmienita sałatka z białej kapusty, czerwonej cebuli i marchewki świetnie smakuje do pieczonego mięsa.
Wyśmienita sałatka z białej kapusty, czerwonej cebuli i marchewki świetnie smakuje do pieczonego mięsa. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann
Prosta i szybka sałatka z kapusty i marchewki to propozycja na rodzinny obiad. Sekretnym składnikiem dodającym ostrości jest pikantna musztarda. Taka sałatka będzie smakować jako dodatek do grillowanego mięsa lub niedzielnego obiadu. Przepis pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann.

W skrócie

Domowa sałatka z kapusty i marchewki świetnie smakuje doprawiona własnoręcznie zrobionym majonezem. Do takiego sosu można dodać ulubione zioła i przyprawy, które nadadzą intrygującego smaku. Szczególnie polecamy posiekany koperek lub natkę pietruszki. Jeżeli szukacie bardziej egzotycznych smaków, to kolendra zaspokoi wasz apetyt. Zobacz przepis na sałatkę z chrupką kapustą i marchewką.

Sałatka z kapusty i marchewki z sosem majonezowym – przepis do grilla

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty,
  • 1 duża marchew,
  • 1/2 białej cebuli,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 15 g majonezu,
  • 5 g musztardy,
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • ulubione przyprawy.

Jak zrobić sałatkę z kapusty i marchewki?

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkować i sparzyć – włożyć do miski i zalać wrzącą wodą, po 30 sekundach odsączyć.
  2. Marchew obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki julienne.
  3. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Z natki oderwać same listki (nie szatkować).
  4. Zrobić sos – majonez połączyć z musztardą i oliwą, dobrze wymieszać.
  5. Pokrojone warzywa włożyć do miski, dodać przyprawy i sos, całość wymieszać i posypać natką.

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – przepisy dla wegetarian

W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” znaleźć można wiele pomysłów na pożywne i kolorowe sałatki dla wegetarian. W szczególności zachęcamy do wypróbowania przepisu na sałatkę z pomidorkami, awokado i czerwoną kapustą. Nawet dzieci będą zachwycone, widząc takie różnorodne składniki.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Chrupiąca sałatka z kapusty i marchewki w kremowym sosie. Wypróbuj przepis idealny na grillowanie. Sekretem smaku jest jeden składnik - Strona Kuchni

Wróć na swiebodzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto