Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Meksykański garnek Doroty Wójcickiej...
fot. Dorota Wójcicka

Dania jednogarnkowe. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]

Meksykański garnek Doroty Wójcickiej

Składniki
1 pierś z kurczaka
1 marchewka
150 g żółtej fasolki szparagowej
1 puszka czerwonej fasolki
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
6 pieczarek
1 średniej wielkości cebuli
1 puszka pomidorów
ok. 2-3 łyżeczek soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki majeranku
olej do smażenia

Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka.
Fasolkę szparagową pokroić na ok. 3 cm kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.
Paprykę pokroić w paski, razem z marchewką pokrojoną w niedużą kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do kurczaka.
Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na 1 łyżce oleju, przełożyć do garnka.
Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.
Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15-20 minut.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 5.05 w Toszku

Przegląd tygodnia od 5.05 w Toszku

Tygodniowy przegląd prasy w Łebie, (5.05-11.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Łebie, (5.05-11.05.2024)

Polecamy

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Góry Opawskie: Skarb ukryty na polsko-czeskim pograniczu

Góry Opawskie: Skarb ukryty na polsko-czeskim pograniczu

Pilnujesz budżetu? Nie zgadniesz, ile kosztują te czerwcowe loty i wycieczki

Pilnujesz budżetu? Nie zgadniesz, ile kosztują te czerwcowe loty i wycieczki