MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie można zjeść lody w Zduńskiej Woli? Odkryj miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie pójść na lody w Zduńskiej Woli?
Gdzie pójść na lody w Zduńskiej Woli? badmanproduction
Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie w Zduńskiej Woli. Sezon letni z pewnością wszystkim kojarzy się z lodami. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Zduńskiej Woli.

Spis treści

Tutaj możesz się wybrać na lody w Zduńskiej Woli

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Dodaj firmę
Logo firmy Prawdziwe Lody  - Matusiak
Zduńska Wola, Słowackiego 5
Autopromocja

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Zduńskiej Woli

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Zduńskiej Woli, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Zduńskiej Woli?

  • Lody włoskie

Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego powodu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Początki lodów w Polsce

W Polsce pisano o lodach już w XVII wieku. Pierwszy raz przepis na zmrożony deser został umieszczony w książce kucharskiej w 1783 roku. Wówczas przysmak ten obecny był jedynie na dworze królewskim, a w późniejszym okresie na szlacheckich stołach.

Szerszą popularność lody uzyskały jeszcze przed wojną. Były sprzedawane z wózków na ulicach Warszawy, Krakowa, Lwowa w postaci dwóch połączonych ze sobą wafli. Otwarto także pierwsze lodziarnie, do których tłumnie ustawiały się kolejki zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Fakty i mity o ogórku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto