Ze sklepów zniknie ser żółty produkowany przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki
Wycofane ze sprzedaży zostały jedna partia sera żółtego Rycki Edam oraz jedna partia sera żółtego Gouda. Powód? Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, podczas badań zleconych przez producenta, w produktach została wykryta bakteria: Listeria monocytogenes
Szczegóły dotyczące wycofanych produktów:
- Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
- Numer partii: 180359
- Data minimalnej trwałości: 18.10.2019
- Produkt – Ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry
- Numer partii: 060658
- Data minimalnej trwałości: 23.10.2019
- Producentem obu produktów jest: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE
Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdrożyła procedurę wycofania z obrotu powyższych partii serów, zidentyfikowano i poinformowano odbiorców towaru o zablokowaniu i wycofaniu kwestionowanych partii produktu z rynku.
- Producent poinformował, że część produktów została zutylizowana zgodnie z procedurą sieci handlowych, a pozostały ser jest wycofywany z obrotu - zapewnia w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny.
Prowadzone są również systemowe działania naprawcze oraz badania produktów i wymazów z powierzchni w kierunku obecności Listeria monocytogenes.
Czytaj również: Uwaga na te niebezpieczne produkty. GIS wycofał ze sprzedaży rzeczy codziennego użytku. Sprawdź, czy masz je w domu
Zagrożenie. Listeroza
Jak podaje GIS, spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
W przypadku wystąpienia objawów choroby, po spożyciu wymienionych partii serów, należy skontaktować się z lekarzem.
- Konsumenci powinni sprawdzić, czy posiadają w domu partie produktów objętych komunikatem. Produkty z tych partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione - podkreśla GIS.
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź też przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Objawy
- u kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka
- u osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy
Zapobieganie zakażeniu
Głównie polega na:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety
WIDEO: “Nowe substancje są jeszcze bardziej niebezpieczne”. Gra ostrzega o skutkach zażywania dopalaczy
źródło: TVN24/x-news
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?