MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak podaje Strona Kuchni, do przygotowania szakszuki będą...
fot. Nataliya Vaitkevich / Pexels

Ile jajek można jeść dziennie, a ile tygodniowo? Poznaj zdanie ekspertów na ten temat i wypróbuj przepisy na zdrowe dania z jajkami

Szakszuka

Jak podaje Strona Kuchni, do przygotowania szakszuki będą potrzebne 3 jajka, 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy, 5 pomidorków koktajlowych, pół cebuli, garść rukoli, kilka kostek sera np. mozzarella lub feta, oliwa i przyprawy.

Zaczynamy od posiekania cebuli oraz umycia i obrania pomidorów, następnie na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy – szczyptę soli i pieprzu oraz bazylii i kuminu.

Całość dusimy na małym ogniu ok. 5 min. Na tym etapie można dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić razem z pomidorami. Robimy w pomidorach trzy zagłębienia i wlewamy tam jajka. Kroimy pomidorki i dodajemy razem z serem do dania. Posypujemy całość szczypiorkiem, rukolą i bazylią.

Zobacz również

Ulewy na Dolnym Śląsku. Zalane ulice, alerty i ostrzeżenia IMGW | GDZIE JEST BURZA?

NOWE
Ulewy na Dolnym Śląsku. Zalane ulice, alerty i ostrzeżenia IMGW | GDZIE JEST BURZA?

Dwie bohaterki z Jastrzębia-Zdroju. Nastolatki uratowały życie mężczyzny

Dwie bohaterki z Jastrzębia-Zdroju. Nastolatki uratowały życie mężczyzny

Polecamy

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!

Ulubiony przysmak nie tylko dzieci jest coraz droższy. Dlaczego?

Ulubiony przysmak nie tylko dzieci jest coraz droższy. Dlaczego?