Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lwowski kapuśniak na słodko. Wypróbuj regionalny przepis na zupę pełną warzyw. Intrygujące danie z białej kapusty

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Paweł Ochman przedstawia przepis na zupę z białej kapusty doprawionej korzennymi przyprawami.
Paweł Ochman przedstawia przepis na zupę z białej kapusty doprawionej korzennymi przyprawami. materiały prasowe Wydawnictwo Marginesy/Paweł Ochman
Słodki kapuśniak to danie pochodzące z kuchni polskich Żydów. W zaskakujący sposób potrawa łączy rodzynki, migdały i smak świeżej kapusty. Zupa zakwaszana była dodatkiem pomidorów, a słodyczy dodawały powidła śliwkowe. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia kresowa” Pawła Ochmana. Odkryj przepis na lwowski kapuśniak na słodko.

W skrócie

Paweł Ochman w najnowszej książce zebrał przepisy na dania kuchni kresowej. Wśród nich są przepisy pochodzące z obecnych ziem Ukrainy, Litwy i Białorusi. Dla wielu osób dania zaprezentowane przez autora w książce „Roślinna kuchnia kresowa” mogą być podróżą sentymentalną. Autor zwrócił uwagę, że potomkowie osób z dawnych ziem polskich po dziś dzień mieszkają na południu i zachodzie naszego kraju. Pomysł na książkę zrodził się w trakcie podróży i zgłębiania polskiej kultury kulinarnej. Różnorodność składników użytych w potrawach i mieszkańców zamieszkujących Polskę przed II wojną światową dobrze widać w przepisie na lwowski kapuśniak na słodko. Właśnie ta zupa była połączeniem kuchni polskiej i żydowskiej.

Lwowski kapuśniak na słodko – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • ok. 1 kg białej kapusty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g cebuli,
  • 100 g korzenia pietruszki,
  • 500 g mięsistych pomidorów,
  • 100 g rodzynek,
  • 3 łyżki połówek migdałów bez skórki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku,
  • szczypta cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka powideł śliwkowych,
  • sól.

Czytaj także:

Jak zrobić kapuśniak na słodko?

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać olej i rozgrzać. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, kminek i startą na dużych oczkach pietruszkę. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
  2. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, czosnek w plasterkach, rodzynki i sporą szczyptę soli. Dusić przez około 3 minuty.
  3. Dodać poszatkowaną kapustę, cynamon, powidła i 1 1/2 l wody. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu przez około 40 minut.
  4. Dodać migdały teraz lub bezpośrednio na talerzu. Można użyć również płatków migdałowych.

Czytaj także:Kisiel owsiany na śniadanie. Odkryj przepis z kresów wschodnich. Dawniej podawano go ze skwarkami

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Lwowski kapuśniak na słodko. Wypróbuj regionalny przepis na zupę pełną warzyw. Intrygujące danie z białej kapusty - Strona Kuchni

Wróć na swiebodzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto