Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ma 11 lat, a gotuje lepiej niż dorosły. Lubuszanin Maciej Piechowiak zachwyca w programie MasterChef Junior i dzieli się swoimi przepisami

Łukasz Koleśnik
Łukasz Koleśnik
Maciej Piechowiak świetnie sobie radzi w najnowszym sezonie programu MasterChef Junior. Jak daleko zajdzie?
Maciej Piechowiak świetnie sobie radzi w najnowszym sezonie programu MasterChef Junior. Jak daleko zajdzie? TVN/MasterChef Junior
Młody mieszkaniec Dychowa (gmina Bobrowice) gotuje lepiej niż niejeden dorosły. Robi takie dania, że aż ślinka cieknie! Maciej Piechowiak wciąż rywalizuje w szóstej edycji programu MasterChef Junior. Jak mu idzie? 11-latek podzielił się też przepisami na dość nietypowe potrawy. Sprawdźcie jakie!

Maćka Piechowiaka przedstawialiśmy już kilka tygodni temu. 11-letni mieszkaniec Dychowa występuje w szóstej edycji MasterChef Junior. To jego drugie podejście, ponieważ próbował swoich sił w programie w zeszłym roku.

Przetrwał kolejny odcinek, pomimo małego wypadku

W tym sezonie "MasterChef Junior" Maciek pokazuje się z bardzo dobrej strony. W jednym z odcinków przygotował potrawę, dzięki której dostał się na balkon. W ostatnim odcinku przydarzył mu się drobny wypadek - upadł z talerzami i zranił się szkłem, ale nie było to nic poważnego. Udało mu się przetrwać i wystąpi w następnym odcinku. Jak daleko zajdzie? Można zobaczyć w niedzielę, o godz. 20.00.

Maciej Piechowiak świetnie sobie radzi w najnowszym sezonie programu MasterChef Junior. Jak daleko zajdzie?

Ma 11 lat, a gotuje lepiej niż dorosły. Lubuszanin Maciej Pi...

Przepisy Macieja Piechowiaka z MasterChefa

Mieszkaniec Dychowa pokazał już, że pomimo młodego wieku zna się na kuchni. Podzielił się z nami swoimi przepisami. Dzięki jednemu z nich zdobył wyróżnienie i trafił na balkon po wygraniu konkurencji w czwartym odcinku szóstej edycji "MasterChef Junior".

"Zielono to widzę":
Składniki:

  • bataty
  • masło
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • szpinak świeży
  • natka pietruszki
  • halibut

Przygotowanie:
Nastawiamy wodę, do zagotowanej wody wrzucamy pół batata pokrojonego w grubą kostkę, gotujemy do miękkości. Wyciągamy batata, wkładamy do miksera, miksujemy z 50 g masła na gładką masę. Dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową, jeszcze raz miksujemy.

Podsmażamy pokrojoną w małą kostkę cebulę na oliwie, dodajemy posiekany ząbek czosnku, jeszcze chwilę podsmażamy, dodajemy całą paczkę szpinaku, smażymy, aż szpinak zmniejszy objętość. Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy 50 g masła i wszystko miksujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Oliwę z oliwek podgrzewamy do temp 60 stopni, wkładamy do blendera razem z garścią natki pietruszki, miksujemy. Przecedzamy przez sito, otrzymujemy oliwę pietruszkową.

Filet z halibuta smażymy na patelni na oliwie do miękkości ryby, pod koniec smażenia dodajemy oliwę pietruszkową, wyłączamy gaz, obtaczamy halibuta w tej oliwie.

Na talerzu robimy kleksa z puree z batata, obok kładziemy halibuta, polewamy oliwą pietruszkową, obok robimy drugiego kleksa z sosu szpinakowego. Ozdabiamy cytryną i natką pietruszki.

Maciej Piechowiak podzielił się też przepisem na drugie danie. Na co? Tzw. Kimbap czyli alternatywa dla kanapki szkolnej

Kimbap:
Składniki(przepis na 4 porcje):

  • szklanka
  • łyżeczka sosu sojowego
  • Łyżeczka oleju sezamowego
  • puszka tuńczyka
  • łyżka majonezu
  • Algi Nori (Kim)
  • łyżka sirachy

Przygotowanie:
do garnka wlać 2 szklanki wody. Ryż przesypać do sitka i dokładnie przepłukać. Umyty ryż wkładamy do garnka i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wyłączamy i trzymamy pod przykryciem 10 min. Do ugotowanego ryżu dodajemy sos sojowy i olej sezamowy, studzimy. W tym czasie robimy farsz. Do miseczki wkładamy tuńczyka, majonez i sirache. Całość mieszamy do połączenia składników. Do tego przyda na się foremka w kształcie trójkąta, wypełniamy ja do 1/3 wysokości ryżem następnie wykładamy farsz z tuńczyka i znowu przykrywamy ryżem. Ściągamy foremkę i tak przygotowany trójkącik zawijamy we wcześniej uprażony na patelni liść Nori.

- Taką kanapkę koreańskie dzieci zabierają do szkoły na drugie śniadanie. Są naprawdę pyszne i warto ich spróbować, kiedy znudzą nam się zwykłe kanapki - mówi M. Piechowiak.

MasterChef Junior | Sezon 6 | Odcinek 7 | Zwiastun:

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krosnoodrzanskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto