Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Maj to dobry czas na... zerwanie pędów sosny. Można przygotować z nich pyszny i zdrowy syrop. A z resztek powstanie nalewka!

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Przygotowanie syropu z pędów sosny jest bardzo proste.
Przygotowanie syropu z pędów sosny jest bardzo proste. pixabay.com
Ten specyfik, nie dość, że jest zdrowy, to jeszcze jak smakuje! Syrop z pędów sosny zdobywa coraz większą popularność. I słusznie - banalnie prosto go przygotować, choć efekt końcowy wymaga cierpliwości. Maj to idealny czas, by się za to zabrać.

Syrop z pędów sosny - właściwości

Syrop z pędów sosny słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Warto go stosować przez cały rok - pić samodzielnie lub jako dodatek do herbaty bądź wody. Szczególnie przydatny może okazać się jesienią i zimą, gdy złapie przeziębienie. Pomaga także na kaszel.

Syrop z sosny zawiera:

  • witaminę C - podnosi odporność, chroni przed nowotworami;
  • sole mineralne - wspomagają między innymi układ mięśniowy i nerwowy;
  • olejek sosnowy - olejek eteryczny pomaga zwalczyć kaszel;
  • gorycze - wspomagają apetyt;
  • węglowodany - dodają energii;
  • flawonoidy - usuwają toksyny, działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspomagają naczynia krwionośne, mają także pozytywny wpływ na psychikę.

Oczywiście to nie jedyne właściwości wymienionych "składników" syropu z pędów sosny. Jest ich znaczenie więcej, tak więc nie sposób przecenić tego, co oferuje nam natura,

Pędy lub szyszki sosny - jak zbierać?

Głównym składnikiem syropu są młode pędy sosnowe. Zamiast nich można zastosować także szyszki sosnowe.
Pędy najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja, gdy nie mają jeszcze igieł. Powinny one pochodzić z czystych terenów, z dala od skupisk ludzkich, fabryk, ruchliwych ulic. Należy także pamiętać, aby były z legalnych źródeł - za niszczenie lasów państwowych można dostać karę grzywny! Do zbiorów warto dobrze się przygotować. Ze względu na żywicę, pędy i szyszki zbiera się w rękawiczkach.

Jakie pędy i szyszki zbieramy?

Zbieramy pędy:

  • w dowolnej ilości. W zależności od tego, ile syropu chcemy otrzymać, dostosowujemy odpowiednią ilość pozostałych składników;
  • miękkie, niezdrewniałe, bez igieł;
  • do 15 centymetrów długości;
  • po bokach drzewa. Nie należy obrywać pędu rosnącego na czubku, to wpływa na wzrost drzewa.

Nawet jeśli spóźnimy się na zbiór młodych pędów, mamy jeszcze szansę na przygotowanie syropu. W czerwcu pojawiają się młode szyszki. Przepis na syrop z nich jest równie prosty jak na ten z młodych pędów.

Czytaj też:W lubniewickich lasach stanęło sztuczne gniazdo dla rybołowów. Teraz czeka na mieszkańców

Przepis na syrop z pędów lub szyszek sosny

  1. Zebrane pędy i szyszki najlepiej rozłożyć na czystym materiale albo papierze i pozostawić na kilka godzin na słońcu. Dzięki temu wyjdą z nich nieproszeni goście. Następnie zbiory można - choć nie trzeba - delikatnie umyć wodą.
  2. Następnie pędy należy rozbić drewnianym tłuczkiem i pokroić na mniejsze kawałki. Szyszki kroi się w plastry, dzięki temu szybciej puszczą sok.
  3. Pędy i szyszki przekładamy do dużego słoja.
  4. Zasypujemy cukrem - 1 kilogram cukru na 1 kilogram leśnych zbiorów. Nie należy żałować cukru. Syrop, który się wytworzy, powinien przykrywać pędy.
  5. Zakręcony słoik należy pozostawić w słonecznym miejscu. Co kilka dni można nim potrząsnąć, otworzyć go i przemieszać zawartość.
  6. Po kilku tygodniach od przygotowania, słoik trzymać w zaciemnionym miejscu.

Chcą zasadzić 100 mln drzew w 3 lata w 100 krajach. Weronika Marczuk ambasadorką akcji ekologicznej

Dodatkowe informacje

  • Do syropu przeznaczonego dla osób dorosłych można dodać kilka łyżek spirytusu. Zapobiegnie to pleśnieniu.
  • Syrop można przecedzić i przelać do słoików, choć nie jest to konieczne.
  • Syrop można zapasteryzować, gotując słoiki przez około 30 minut.
  • Pędy pozostałe po odsączeniu lub po wypiciu syropu można jeszcze raz wykorzystać! Warto przygotować z nich nalewkę.

Nalewka z pędów sosny

Spirytus oraz wodę połączyć w proporcji 2:1. Można dodać sok z cytryny i miód. Taką mieszanką zalać pozostałe pędy sosny. Pędy i szyszki powinny być zanurzone w płynie. Podobnie, jak przy syropie, słoikiem należy co kilka dni potrząsnąć. Po tygodniu warto sprawdzić i ocenić czy - a jeśli tak to ile - dodać cukru bądź miodu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na lubuskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto