Mało pracy, a wyjdą pyszne dania! Jak je przygotujemy! To proste przepisy na wigilijny stół
Groch z kapustą
Składniki:
• groch łuskany lub niełuskany w całości
• kapusta biała, kiszona
• przyprawy: ziele angielskie (kubaba), pieprz, sól, liść laurowy (bobkowy), majeranek
• cebula
• masło
• woda surowa, zimna
Wykonanie:
Groch wypłukać, zalać zimną, surową wodą i zostawić na noc, aby się moczył. Kapustę kiszoną, jeżeli jest zbyt kwaśna – opłukać, zalać surową, zimną wodą, dodać kubabę i listek bobkowy. Ugotować. Groch ( po całonocnym moczeniu) ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył. Gotować tak długo, aż będzie miękki. Ugotowaną kapustę odcedzić, jeżeli nitki kapusty zbyt długie - pokroić. Połączyć z ugotowanym grochem. Pokroić surową cebulę w drobna kostkę przesmażyć na maśle i dodać do kapusty z grochem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem czarnym i majerankiem.
Dorota Rosińska, Gminne Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrem, Dobre - Byczyna Kolonia (powiat radziejowski)