Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najzdrowsze warzywo na świecie rośnie w Polsce. To niepozorna roślina, która ma potężną moc. Dowiedz się na co pomaga i jak smakuje

Redakcja
Wideo
od 16 lat
Naukowcy z Amerykańskiego Centrum ds. Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) przyjrzeli się 47 warzywom, by wybrać to, które ma największą gęstość składników odżywczych. Najzdrowsze z nich to nie pietruszka czy szpinak, a inna zielona roślina z rodziny kapustowatych. Sprawdź, które warzywo jest najzdrowsze i gdzie można je znaleźć.

Spis treści

Warzywa o największej mocy odżywczej

Badacze z CDC (Center od Disease Control and Prevention – Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom) przyjrzeli się 47 warzywom o największej gęstości składników odżywczych, czyli żywności zapewniającej średnio 10 proc. lub więcej dziennej wartości na 100 kcal oraz 17 kwalifikujących się składników odżywczych takich jak potas, błonnik, białko, wapń, żelazo, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, cynk i witaminy A, B6, B12, C, D, E i K.

Świeża zielona bazylia, kolendra, sałata, fioletowa bazylia, kolendra górska, koper, zielona cebulka
Do najzdrowszych warzyw zaliczone zostały przede wszystkim zielone warzywa liściaste, warzywa żółto-pomarańczowe, owoce cytrusowe i rośliny krzyżowe. azerbaijan_stockers/freepik

Warzywa zaklasyfikowane do najzdrowszych przez CDC to żywność najsilniej kojarzona ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych takich jak choroby sercowo-naczyniowe i neurodegeneracyjne oraz niektóre nowotwory. Zaliczone do nich zostały przede wszystkim zielone warzywa liściaste, warzywa żółto-pomarańczowe, owoce cytrusowe i rośliny krzyżowe.

Należy również podkreślić, że przebadane przez CDC warzywa to rośliny, które są powszechnie spożywane i wykorzystywane do przygotowywania potraw. Agencja nie brała więc pod uwagę wszystkich możliwych warzyw, które są mniej znane lub rosną dziko i nie zostały jeszcze odkryte przez człowieka jako rośliny jadalne i użytkowe.

W rankingu najzdrowszych warzyw według CDC znalazły się kolejno:

  1. rukiew wodna,
  2. kapusta pekińska,
  3. boćwina,
  4. szpinak,
  5. cykoria,
  6. sałata,
  7. natka pietruszki,
  8. sałata rzymska,
  9. jarmuż,
  10. rzepa.

Najzdrowsze warzywo na świecie było uprawiane w specjalnych basenach. Znajdziesz je w Polsce

Według naukowców Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) to właśnie rukiew wodna jest najzdrowszym warzywem na świecie. Rukiew wodna (Nasturtium officinale) to roślina z rodziny kapustowatych. Występuje w Europie i Azji, w Polsce rośnie głównie w zachodniej części kraju. Jest ona nazywana również rzeżuchą wodną. Rośnie w płytkich, wolno płynących wodach np. na brzegach rzek, potoków i rowów.

Rukiew wodna znana jest już od starożytności i była spożywana w Rzymie, a także uprawiana w specjalnych basenach w średniowiecznej Anglii, Niemczech, Francji i Szwajcarii. Obecnie coraz częściej można ją kupić w supermarketach czy sklepach ze zdrową żywnością. Jest sprzedawana w postaci ściętych łodyg lub w doniczkach, można ją również samodzielnie zasadzić w ziemi lub zasiać w wodzie podobnie jak rzeżuchę. Należy pamiętać, że potrzebuje ona dużo wilgoci, najlepiej jest ją więc zasiać w ogrodzie na brzegu zbiornika wodnego.

Rukiew wodna w smaku jest pikantna i lekko gorzka, co zawdzięcza obecności glikozydu, więc sprawdzi się jako dodatek do kanapek, jajek, koktajli czy sałatek. Jest niskokaloryczna – 100 g ziela zawiera jedynie 11 kcal. Rukiew jest bogata w witaminy takie jak K, A, B2, B3, B6, C, potas, wapń, fosfor, sód, magnez.

Jak pisze Marta Siesicka-Osiak w artykule na Stronie Zdrowia:

Rukiew wodna jest także niezwykle bogata w przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca, nowotwory i choroby serca. Dlatego po rukiew powinny sięgać osoby z chorobami układu krążenia. Ze względu na zawartość antyoksydantów i wysoki poziom karotenoidów jej spożycie chroni przed rozwojem chorób serca, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu, a także wzmacnia naczynia krwionośne.

Natomiast zawartość witaminy K w rukwi wodnej chroni kości i poprawia krzepliwość krwi, a luteina i zeaksantyna chronią wzrok. Korzystnie wpływa ona również na wygląd skóry, dzięki zawartości beta karoten oraz witaminy C i E ujednolica koloryt skóry, wygładza i zmniejsza widoczność zmarszczek.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło: Defining Powerhouse Fruits and Vegetables: A Nutrient Density Approach Center od Disease Control and Prevention

Uzupełnij domową apteczkę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najzdrowsze warzywo na świecie rośnie w Polsce. To niepozorna roślina, która ma potężną moc. Dowiedz się na co pomaga i jak smakuje - Strona Zdrowia

Wróć na swiebodzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto