MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
MIT: Witamina C stymuluje produkcję komórek odpornościowych...
fot. vanatchanan/123RF

Odporność organizmu jesienią i zimą. 12 faktów i mitów jak ją zbudować. Sprawdź, co robić, by wzmocnić swój układ immunologiczny

Duże dawki witaminy C chronią przed infekcją

MIT: Witamina C stymuluje produkcję komórek odpornościowych i działa przeciwzapalnie. Zawarta jest w naturalnych produktach, które powinny gościć w codziennym menu przez cały rok – nie tylko w sezonie chorobowym. Jej źródłem są świeże warzywa i owoce m.in. papryka, porzeczki, cytrusy, truskawki, jabłka, natka pietruszki.

Zgodnie z wynikami badań spożywanie min. 200 mg witaminy C na dobę (ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej) skraca czas choroby o 2 dni, lecz nie zmniejsza częstotliwości infekcji.

Jedynie w przypadku osób o wzmożonej aktywności fizycznej zapewnianie od 200 do 1000 mg kwasu askorbinowego dziennie może zredukować ryzyko zachorowania nawet o 50 procent!

Zobacz również

Białostockie lodowisko będzie otwarte latem

Białostockie lodowisko będzie otwarte latem

Niedziele handlowe 2024. Czy 30 czerwca wszystkie sklepy będą otwarte?

Niedziele handlowe 2024. Czy 30 czerwca wszystkie sklepy będą otwarte?

Polecamy

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Gdzie na Korfu kręcono serial „Durrellowie”? 12 miejsc, które fani rozpoznają od razu

Gdzie na Korfu kręcono serial „Durrellowie”? 12 miejsc, które fani rozpoznają od razu