Przepis na staropolski piernik dojrzewający - zimowe aromatyczne ciasto w tradycyjnym wydaniu

Agata Wodzień
Agata Wodzień
To już czas, by przygotować staropolski piernik dojrzewający.
To już czas, by przygotować staropolski piernik dojrzewający. pixabay.com
Udostępnij:
Szukasz przepisu na staropolski piernik dojrzewający? Dobrze trafiasz. Piernik i pierniczki to zdecydowanie zimowe przysmaki. Tradycyjny piernik nie ma może wielu wyróżniających go składników, jednak najważniejsze są przyprawy. To one nadają ciastu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Chcesz zrobić piernik dojrzewający na święta? Nie ma na co czekać. Już teraz zabierz się za przygotowania, aby zdążyć.

Przepis na staropolski piernik

Staropolski piernik dojrzewający potrzebuje czasu - od 2 do nawet 4-5 tygodni, by nabrać odpowiedniej struktury i smaku. Zatem już teraz można zacząć przygotowania, by staropolski piernik ucieszył na świątecznym stole w grudniu.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka,
  • 20 dag cukru (ok. 3/4 szklanki),
  • 1/4 l miodu,
  • pół kostki masła
  • 1/3 szklanki mleka (szklanka o pojemności 250 ml)
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • przyprawy: pieprz, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir (wszystkie utłuczone i przesiane, w sumie 1,5 łyżki).

Zamiast własnej kompozycji przypraw, można użyć gotowej przyprawy do piernika.

Jak zrobić staropolski piernik krok po kroku?

W pierwszym kroku miód, masło i cukier należy roztopić w garnku. Mieszamy składniki, cały czas podgrzewając na małym ogniu, aż rozpuści się cukier. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, sól, przyprawy i dokładnie mieszamy całą zawartość. Po krótkim przestudzeniu płynnych składników dodajemy je do miski z mąką, wbijamy jajka i dolewamy mleko. Mieszamy składniki na nasz piernik. Następnie wyrabiamy masę na gładkie ciasto.

W szklanym, kamionkowym lub stalowym naczyniu ciasto umieszczamy w lodówce (przykryte). Tak wyrobione ciasto zostawiamy, żeby odpoczęło, dojrzało. Lodówkę można zastąpić balkonem, jeśli temperatura wynosi 5-10 stopni.

Ważne: Ciasto na tradycyjny piernik staropolski powinno leżeć w chłodzie i czekać na wypiek minimum 2 do 4 tygodni. Dopiero wtedy nabiera idealnej struktury, a przyprawy przegryzą się. O takim pierniku mówimy, że to piernik dojrzewający

Ciasto na piernik pieczemy w prostokątnej, podłużnej blaszce w 3 partiach. Ciasto rozwałkowujemy na 3 prostokąty ok. 1,5 cm wysokości. Jeśli ciasto się klei, podsypujemy je mąką. Każdy plaster pieczemy po kolei w temperaturze 180 stopni przez 16-17 minut. Można też wykorzystać szeroką płaską blachę z wyposażenia piekarnika i upiec całość za jednym razem (ok. 25 minut), potem wystarczy przeciąć ciasto na 3 części i nałożyć je na siebie.

Przekładaj powidłami śliwkowymi lub musem malinowym. Dżem truskawkowy też się sprawdzi.

Przepis z Torunia na piernik zimowy

Piernik na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to m.in. brukowiec kujawski, czyli piernik na karmelu (Kujawsko-Pomorskie), pierniczki ozdobne (Lubelskie) czy piernik z kamionki (Pomorskie). Gdzie szukać przepisu na tradycyjny piernik? Oczywiście w Toruniu! Dlatego zaglądamy do Żywego Muzeum Piernika i znajdujemy tu przepis na piernik zimowy.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 25 dag cukru,
  • 1/4 l miodu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pieprz, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, wszystko utłuczone i przesiane (razem łyżeczka)

Wykonanie:
Miód należy roztopić z przyprawami. Potem dodać cukier, a po przestudzeniu jajka. Mieszamy całość i wyrabiamy ciasto jak na rzadkie kluski, dodając stopniowo mąkę. Ciasto powinno "odpocząć" przez dobę. Pieczemy na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej mąką w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na staropolski piernik dojrzewający - zimowe aromatyczne ciasto w tradycyjnym wydaniu - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie