Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz karpia. Poznaj skutki spożywania tej świątecznej ryby. Czy jest zdrowa?

Katarzyna Kulik-Libuda
Katarzyna Kulik-Libuda
Karp to ryba, która króluje na wigilijnym stole. Czy karp korzystnie wpływa na nasze zdrowie? Sprawdziliśmy jego wartości odżywcze. Zobacz, co się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz karpia.

Przejdź dalej --->
Karp to ryba, która króluje na wigilijnym stole. Czy karp korzystnie wpływa na nasze zdrowie? Sprawdziliśmy jego wartości odżywcze. Zobacz, co się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz karpia. Przejdź dalej --->Pexels
Karp to ryba hodowlana, która króluje na wigilijnym stole. Można go spożywać na wiele sposobów - jako gotowany, smażony, pieczony, faszerowany, w galarecie. Występują też wersje na ostro i słodko. Ale czy karp korzystnie wpływa na nasze zdrowie? Sprawdziliśmy jego wartości odżywcze. Zobacz w naszej galerii, co się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz karpia.

Wartości odżywcze karpia

Karp wpływa na nasze zdrowie korzystnie. Wszystko za sprawą zawartości wielu składników odżywczych. Ta średniotłusta ryba zawiera zaledwie 4,2 g tłuszczu w 100 g mięsa. Jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza, fosforu, potasu, białka, węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Już 220 g mięsa karpia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na białko i witaminy.

Mięso karpia

Mięso karpia jest białe, z różowym lub żółtym odcieniem. Jest delikatne i soczyste. Odznacza się specyficznym aromatem. Karp ma grube międzymięśniowe ości, rozmieszczone w okolicy płetwy grzbietowej i części ogonowej, co ułatwia obróbkę kulinarną.

To się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz karpia. Oto właściwości tej ryby:

Jak wybrać dobrego karpia?

Najważniejsze, aby wybierać karpia, który nie pachnie błotem. Jeżeli karp miałby posmak mułu, to warto przed smażeniem wymoczyć go w mleku. Dzięki temu przykry smak zostanie szybko wyeliminowany.

Historia karpia w Polsce
Karp miał szczególne znaczenie w latach 50. XX wieku, gdy chciano szybko wyżywić obywateli po II wojnie światowej. Karp królewski w Polsce znany jest już od XIII wieku. Na królewskich stołach za frykas uchodziły języki karpi, które podawano w galarecie.

Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz karpia. Poznaj skutki spożywania tej świątecznej ryby. Czy jest zdrowa? - Głos Wielkopolski

Wróć na swiebodzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto