Uczniowie trzech szkół: z Sieniawy, Łagowa i Toporowa wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Towarzyszyli im nauczyciele: IwonA Mucha, Mirosława Kliszcz, Natalia Grzegorczyn i Dariusz Świerkowski.
Pod czujnym okiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu, oraz uczniów klasy pierwszej technikum żywienia uczniowie podstawówek szkolili swoje umiejętności w wypieku pizzy, babki wielkanocnej oraz przyrządzili sałatkę grecką. - Młodzież była bardzo zadowolona - podkreśla I. Mucha, dyrektor szkoły w Sieniawie. - Nasi chłopcy sami ugniatali ciasto na pizzę, kładli dodatki. Robili to własnymi rękami, jedynie pod nadzorem techników żywienia. Zobaczyli też od strony technicznej jak wygląda praca w kuchni.
Po ciężkiej pracy nastąpił miły akcent - wspólna konsumpcja. Podczas jedzenia zapadła cisza jak makiem zasiał, to dowód, że wszystkim smakowało.
Od września, po nowej reformie, w siódmej - a w przyszłym roku także w ósmej - klasie wprowadzony został nowy przedmiot: doradztwo zawodowe. Na tych lekcjach trzeba przedstawić uczniom profile różnych zawodów.
Dzięki zajęciom, uczniowie zwiedzili warsztaty i niektórym otworzyły się oczy, jak zobaczyli, że jest w ogóle taka szkoła. Dowiedzieli się też o projekcie, z którego uczniowie PZS wyjeżdżają na praktyki do Hiszpanii.
Warsztaty szkolne PZS to nie tylko część gastronomiczna, ale również część mechaniczna. Kierownik warsztatów - Jan Łanocha, oprowadził uczniów po dziale mechanicznym jednocześnie informując młodzież o praktycznej nauce zawodu.
Więcej wiadomości w tygodniku papierowym „Dzień za Dniem” lub na www.prasa24.pl. Aktualny numer w każdą środę.
Zajrzyj też na Facebooka Dzień za Dniem
Zobacz także:
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?