Spis treści
Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę
Trójglicerydy - co to?
Jeśli chcemy poprawić swoje zdrowie, koniecznie musimy obniżyć cholesterol LDL lub poprawić cholesterol HDL. Jest to szczególnie istotne, jeśli mamy zbyt wysoki poziom trójglicerydów. Czym są trójglicerydy? Pod tą nazwą kryją się tłuszcze proste i złożone, które organizm wykorzystuje do budowania tkanki tłuszczowej oraz do zdobywania energii. Są wytwarzane z kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów bezpośrednio w wątrobie. Jednakże w większości trafiają do organizmu poprzez odpowiednie pożywienie. Zbędna, zbyt duża część trójglicerydów odkłada się w tkance tłuszczowej. Trójglicerydy, podobnie jak cholesterol całkowity odpowiadają za stan skóry oraz powstrzymują ubytki wody ze skóry.
Polecamy
Choroby a za dużo trójglicerydów
Jeśli mamy problem z trójglicerydami, może to prowadzić do szeregu chorób. Wśród nich wymienia się:
- cukrzycę typu II;
- zawał serca;
- Otyłość;
- stłuszczenie wątroby;
- udar mózgu;
- miażdżycę naczyń;
- niedoczynność tarczycy.
Ile trójglicerydów to za dużo?
Poziom trójglicerydów sprawdza się poprzez badanie krwi. Szacuje się, że górną granicą dopuszczalnego stężenia jest 150 mg/dl. Jeśli pomimo starań, które zostaną opisane w dalszej części artykułu, wciąż poziom trójglicerydów będzie nazbyt wysokim, najlepszym rozwiązaniem jest skonsultowanie się ze specjalistą.
Polecamy
Jak obniżyć poziom trójglicerydów?
Obniżenie stężenia trójglicerydów wymaga przede wszystkim zmiany nawyków żywieniowych. Dzięki dobraniu odpowiedniej diety możemy regulować tkankę tłuszczową. Zazwyczaj wystarczy połączyć to ze zmianą stylu życia, choć nic nie stoi na przeszkodzie, że również wspomóc się suplementacją produktów, które regulują poziom trójglicerydów.
Dieta przy trójglicerydach - jaka jest odpowiednia?
Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta w przypadku zwalczania nadmiernego stężenia trójglicerydów? Przede wszystkim zaleca się zastępowanie tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi. W związku z tym możemy postawić np. na olej rzepakowy zamiast smalcu. Wśród najistotniejszych rad żywieniowych wymienia się:
- unikanie używek (alkoholu);
- rezygnację ze smażonych potraw;
- picie co najmniej dwóch litrów wody dziennie;
- zmniejszenie spożycia cukrów (przede wszystkim prostych);
- rezygnację z gotowych, przetworzonych produktów.
Polecamy
Oprócz tego powinniśmy trzymać się proporcji żywieniowych, z których 60% stanowią węglowodany, 30% tłuszcze oraz 10-15 procent stanowi białko.
Dobry i zły cholesterol?
Na koniec warto wspomnieć o tzw. złym i dobrym cholesterolu. Określenia te nie oznaczają, że powinniśmy mieć tylko jeden z nich. W zasadzie oba są potrzebne, jednak LDL, cholesterol "zły" w nadmiernym stężeniu może doprowadzić do odkładania się cholesterolu w ścianach tętnic. Tym samym sprzyja on tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Jednak w odpowiedniej ilości wspiera transfer i syntezę np. witaminy D. Z kolei HDL jest tzw. dobrym cholesterolem i powstaje w wątrobie. Dzięki niemu usuwany jest nadmiar cholesterolu z tanek i narządów bezpośrednio do wątroby. Co więcej, zapobiega on powstawaniu blaszki miażdżycowej poprzez powstrzymywanie cholesterolu od odkładania się na ściankach tętnic.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?