Zbliżają się Europejskie Dni Dziedzictwa. Sprawdź, jak będą obchodzone w Świebodzinie

OPRAC.:
Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Poprzednie edycje Europejskich Dni Dziedzictwa w Świebodzinie.
Poprzednie edycje Europejskich Dni Dziedzictwa w Świebodzinie. Muzeum Regionalne w Świebodzinie
Piękne fotografie, dobre wino i co nieco informacji o historii lokalnej kuchni. W piątek, 17 września, w Muzeum Regionalnym w Świebodzinie obchodzone będą Europejskie Dni Dziedzictwa.

W Świebodzinie będzie smacznie i z pamięcią o lokalnej historii

W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, w piątek 17 września Muzeum regionalnym w Świebodzinie odbędą się trzy wydarzenia.

O godzinie 17.00 rozpocznie się wernisaż jubileuszowej wystawy czasowej "Najbliższe okolice na dawnych pocztówkach. Kolekcja własna muzeum", który potrwa do godziny 17.30.

Od godziny 17.30 do 18.00 odbędzie się prezentacja win wraz z ich degustacją (wina z Winnicy Pod Lubuskim Słońcem, w Laskach koło Przełaz) pod nazwą "Nowoczesna inspiracja lubuską kulturą winiarską".

O godzinie 18.00 rozpoczną się "Tradycje kulinarne okiem kucharza", czyli prezentacja, którą poprowadzi szef kuchni Tomasz Proc.

W programie są trzy wydarzeniaMuzeum Regionalne w Świebodzinie

Bezpłatne ogłoszenia można odebrać na ekspozycji muzealnej.

Muzeum czynne jest

  • od poniedziałku do piątku, w godz. 9:00-16:00
  • w sobotę i niedzielę, w godz. 10.00-16.00

Istnieje możliwość telefonicznej rezerwacji miejsc tel. 68 475 08 35.

"Smaki dziedzictwa" w tym roku królują

Europejskie Dni Dziedzictwa odbywają się w Polsce od 29 lat. Ich inauguracja co roku odbywa się w innym miejscu. Tym razem będzie to Kruszwica w województwo zachodnio-pomorskim. Tegorocznym tematem przewodnim są "Smaki dziedzictwa".

Zobacz też: Świebodzin. Europejskie Dni Dziedzictwa

„Smaki Dziedzictwa” zachęcają do poznawania szeroko rozumianego dziedzictwa kulinarnego: tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które przed laty królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego. Tegoroczna edycja EDD koncentruje się nie tylko na materialnych śladach tradycji rzemieślniczych (np. obiektach, takich jak cukiernie, piekarnie, fabryki cukierków), ale również na dziedzictwie niematerialnym (staropolskich przepisach i kulinarnych zwyczajach) - można przeczytać na stronie EDD.

Źródło: Muzeum Regionalne w Świebodzinie/ Europejskie Dni Dziedzictwa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie