Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Zobacz również

Weekend na drogach w pobliżu Legnicy. Dwa wypadki z udziałem motocyklistów!

Weekend na drogach w pobliżu Legnicy. Dwa wypadki z udziałem motocyklistów!

Pijany kierowca wjechał autem w płot

Pijany kierowca wjechał autem w płot

Polecamy

Temat wypowiedzi pisemnej na maturze z angielskiego 2024. Do napisania wpis na blogu

Temat wypowiedzi pisemnej na maturze z angielskiego 2024. Do napisania wpis na blogu

Wyjątkowy pokaz sukien artystycznych już w sobotę i koncert Tribute to Tina Turner

Wyjątkowy pokaz sukien artystycznych już w sobotę i koncert Tribute to Tina Turner

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz