MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko...
fot. ricok/123RF

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Produkty wędzone

Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko sporo soli, ale też związki z dymu, który niezależnie od pochodzenia jest źródłem rakotwórczych związków. Należą do nich m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy kilkaset substancji, w tym jedna z najgroźniejszych – rakotwórczy benzo(A)piren. Wędzone ryby i mięsa zawierają nawet 200 mcg tego związku na 1 kg, podczas gdy w surowym jedzeniu zawartość nie przekracza 1 mcg. Swego czasu naturalnie wędzone produkty miały być nawet zakazane, jednak tak się nie stało.

Zobacz również

10 czerwca rusza głosowanie w ramach Budżetu Obywatelskiego. To już 7. edycja

NOWE
10 czerwca rusza głosowanie w ramach Budżetu Obywatelskiego. To już 7. edycja

IMGW kolejny raz ostrzega przed burzami! Zagrożenie drugiego stopnia w Śląskiem

IMGW kolejny raz ostrzega przed burzami! Zagrożenie drugiego stopnia w Śląskiem

Polecamy

7 najlepszych plaż w Polsce na wakacje, które zachwyciły cudzoziemców

7 najlepszych plaż w Polsce na wakacje, które zachwyciły cudzoziemców

Jest ostateczny projekt nowej podstawy programowej. Departament MEN szuka błędów

Jest ostateczny projekt nowej podstawy programowej. Departament MEN szuka błędów

Lubuskie miasto znów będzie sparaliżowane. Szykujmy się na koszmarne korki

Lubuskie miasto znów będzie sparaliżowane. Szykujmy się na koszmarne korki