Wystarczy na godzinę czy dwie wyskoczyć do lasu, by wrócić z pełnym koszykiem grzybów. Warto zadbać o to, by ich smak i aromat towarzyszyły nam podczas długich zimowych miesięcy.
Grzyby można marynować w occie, konserwować w solance w słoikach, kisić, mrozić, suszyć. Przetworzone w ten sposób będzie można wykorzystać do przyrządzania potraw podczas długich zimowych miesięcy.
- Grzyby to doskonały dodatek do mięsa, warzyw i przekąsek, podkreślają smak wielu potraw i dodają im wyjątkowego smaku. Grzyby marynowane, suszone, mrożone to produkty, których nie może zabraknąć w żadnej polskiej kuchni. Nikogo nie trzeba przekonywać do smaku pierogów z grzybami, zupy grzybowej czy jajecznicy z grzybami – mówi Alina Książek z Pławina.
Grzyby "inaczej"
Składniki:
grzyby leśne
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
2 pomidory
1 łyżka śmietany
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki
Wykonanie:
Ugotować grzyby, odsączyć i wywar zostawić. Na maśle usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby, miód, rozdrobniony czosnek, doprawić do smaku. Pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonych grzybów. Podlać wywarem grzybowym i chwilkę poddusić. Na koniec dodać śmietanę. Danie podawać z ziemniakami lub kluskami.
Grzyby marynowane
Składniki:
grzyby leśne
3 cebule
Zalewa:
5 szklanek wody
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
ziele angielskie (kilka sztuk)
liście laurowe
gorczyca - 1 łyżka
1 szklanka octu
Wykonanie:
Zalewa: Woda, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce i pokrojoną cebulę zagotować. Na końcu dodać ocet i zalewę zdjąć z ognia aby ostygła.
Oczyszczone, ugotowane i wystudzone grzyby włożyć do słoików do 3/4 wysokości, zalać zalewą. Wymieszać w słoiku, aby grzyby były całe zalane płynem. Zakręcić słoik i pasteryzować około 20 minut.
Grzyby w sosie pomidorowym
Składniki:
1 kg grzybów
3 cebule
4 ogórki konserwowe
sól, pieprz, vegeta
bułka tarta
4 jajka
olej do smażenia
Zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu
1 słoik koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
Wykonanie:
Grzyby panierować w jajku, przyprawić vegetą, pieprzem, solą, obsypać bułką tartą i smażyć na oleju. Cebulę i ogórki pokroić w plastry. Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować. W salaterce ułożyć: usmażone grzyby, na to cebulę, znowu grzyby, plasterki ogórków, grzyby i tak na przemian, aż do wyczerpania produktów. Danie zalać gorącą zalewą, a gdy wystygnie przechowywać w lodówce.
Grzyby w panierce i zalewie octowej
Składniki:
1,5 kg średniej wielkości kapeluszy grzybów
5 jajek
bułka tarta
olej
Wykonanie:
Oczyszczone kapelusze grzybów panierować w jajku i tartej bułce. Smażyć z dwóch stron na oleju.
Zalewa:
2 litry wody
1,5 szklanki octu
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
5 liści laurowych
ziele angielskie 10 sztuk
1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach
4 cebule
Wykonanie:
Cebulę pokroić w półplasterki. Składniki zalewy wraz z cebulą zagotować. Do słoika włożyć trochę cebuli z zalewy i usmażone grzyby. Całość zalać ciepłą zalewą, słoik zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Zupa z suszonych borowików
Składniki:
20 sztuk suszonych kapeluszy borowików
2 litry rosołu
1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka,1 szklanka wody - do moczenia grzybów
sól, pieprz, natka pietruszki
Wykonanie:
Kapelusze grzybów moczyć w wodzie z mlekiem przez całą noc. Gotować do miękkości pod przykryciem w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzić. Wywar z grzybów połączyć z rosołem. Grzyby pokroić i dodać do wywaru. Zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnym wywarze, doprawić do smaku i chwilę gotować. Po zdjęciu z ognia połączyć ze śmietaną, posypać natką pietruszki.
Cheerleaderki Anwilu na meczu Noteci [zdjęcia]
Info z Polski 21.09.2017
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?