Podawano je nie tylko, jako dodatek do zup ale również, jako oddzielne danie. Dziś najczęściej kupujemy makarony czy kluski gotowe, warto jednak pokusić się o to, by przygotować je własnoręcznie.
Mąka, woda, jajka plus szczypta soli – to podstawowe składniki, z których wyrabiamy kluski. Czasami trzeba do nich dodać ziemniaki, jednak jest to potrawa z pewnością tania, choć pracochłonna. Smak domowych klusek wynagrodzi czas poświęcony na ich wykonanie.
- Kto nie lubi klusek pod każdą postacią, aż ślinka cieknie na myśl o tych pysznościach. Któż nie pamięta o niedzielnym babcinym rosołku z domowymi kluseczkami. Wszelkie rodzaje klusek to wspaniały dodatek do dań mięsnych, zup i sosów. Można przygotowywać je na słono, słodko i z różnymi dodatkami, są pożywne i sycące – mówi Alina Książek.
Prażuchy
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki
sól, pieprz
cebula
słonina lub boczek
Wykonanie:
Ugotować ziemniaki, odcedzić ale nie do końca, należy zostawić około 1 szklanki wody w ziemniakach. Gorące ziemniaki zasypać mąką, posolić, zostawić pod przykryciem. Mąka musi się zaparzyć. Masę ziemniaczaną ubić z mąką i dokładnie wymieszać. Na chwilę postawić garnek z masą na gaz, by powstała para i dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać z garnka- formując kluski. Polać przesmażaną cebulą ze skwarkami. Do picia podajemy maślankę lub zsiadłe mleko.
Kluski kładzione
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
0,5 szklanki maślanki
sól
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować. Wodę zagotować i osolić. Do wrzącej wody wrzucać ciasto łyżką, maczaną w gorącej wodzie. Gotować kluski do wypłynięcia. Wyjąć szumówką i przelać zimną wodą. Podawać z roztopionym masłem posypane cukrem i cynamonem.
Kluski ziemniaczane z serem
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki
1 łyżeczka soli
2 jajka
Do okraszenia:
Skwarki z boczku lub słoniny
Usmażona cebula
0,3 kg białego sera
Wykonanie:
Ziemianki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcedzić, dodać sól, jajka, mąkę. Całość wymieszać, ewentualnie dodać jeszcze mąki aby utrzymać dość gęstą masę. W garnku zagotować wodę, dodać sól. Masę ziemniaczaną przełożyć na deskę, lub pokrywkę. Gdy woda wrze, łyżką lub nożem zgarnąć z deseczki kluski do wody. Przemieszać, gotować, aż kluski wypłyną na wierzch.
Podać zaraz po ugotowaniu- niezbyt dokładnie odsączone. Polać porcją stopionej słoniny i usmażonej cebuli, obficie posypać pokruszonym białym serem. Do picia podać kefir.
Makaron z kapustą
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg wędzonego boczku
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
pieprz, sól do smaku
1 opakowanie dobrego, grubego makaronu
2 łyżki oleju i kminek
Wykonanie:
Gdy kapusta za kwaśna- opłukać, pokroić na mniejsze części, wrzucić do garnka, wlać oleju, dodać mięso mielone, liść laurowy, pieprz, kminek, posiekać drobno cebulę i całość dusić pod przykryciem. Boczek pokroić, wysmażyć i dodać do kapusty, wymieszać i dusić, aż kapusta będzie miękka. Makaron ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą. Do ugotowanej kapusty dodać makaron, wymieszać, przyprawić do smaku.
Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?