Każdy marzy, aby wraz z rozpoczęciem cieplejszych dni i wiosny pozbyć się zimowej ospałości i zbędnych kilogramów. Warto jednak pamiętać, że zbyt restrykcyjna dieta może przynieść więcej szkód dla zdrowia niż pożytku. Próba żywienia się sałatą i wodą mineralną zwykle nie kończy się szczęśliwie – w najlepszym wypadku kapitulacją oraz sięgnięciem po wysokokaloryczne, łatwo dostępne przekąski. W tym przejściowym okresie warto więc kosztować dania, które pozwolą uniknąć niekontrolowanych napadów łakomstwa i będą stanowić małe, ale niezwykle cenne przyjemności.
POLECAMY: Konkurs "Powitaj wiosnę z serami MSM Mońki"
– Wraz z rozpoczęciem wiosny na stole powinno znaleźć się więcej warzyw. Dzięki urozmaiconym potrawom w pełni odczujemy zmianę aury i dostarczymy organizmowi odpowiednią dawkę witamin i wartości. Proponujmy niebanalną potrawę mięsno-warzywną, w postaci polędwiczek duszonych w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
– Dla urozmaicenia do tego dania możemy użyć serka topionego, który świetnie sprawdzi się do przygotowania sosu. To świetny pomysł, ponieważ dzięki temu składnikowi przygotowywany sos będzie gęsty i aksamitny. Dodatkową zaletą jest to, że jego przyrządzenie zajmie nam naprawdę niewiele czasu – dodaje Ewa Polińska.
Przepis na polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy
Składniki:
- 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
- 1 łyżka oleju
- 150 ml wina białego wytrawnego
- 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- sól, pieprz świeżo mielony kolorowy
Wykonanie:
Polędwiczkę oczyścić z błon, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie podlać winem i poddusić na wolnym ogniu 7-8 minut.
Ser rozpuścić w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Doprawić solą i kolorowym pieprzem do smaku, a pod koniec dodać kapary.
Na talerz wyłożyć pokrojoną w dwucentymetrowe plastry polędwiczkę, polać pozostałym po duszeniu winem i sosem serowo-kaparowym.
Polędwiczki można podawać z gotowanymi na parze warzywami: zielonym groszkiem i marchewką. Gotowe! Smacznego!
Więcej informacji: www.msm-monki.pl
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?