2 z 7
Poprzednie
Następne
Przepis z Muzeum Regionalnego w Świebodzinie wygrał "Bitwę Regionów"! Takie racuchy robiono 100 lat temu
KGW "Studzionka nad Wartą" w Studzionce
Sum z Warty w sosie śmietanowo-koperkowym z zapiekanymi warzywami
Suma należy przyprawić pieprzem, solą, zalać słodką śmietaną i dusić w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sos koperkowo-śmietankowy był podany na zimno. Śmietankę słodką 12 procent, cebulę biała, łyżeczkę cukru, dwie łyżki majonezu oraz świeży koper należy zblendować.
Pieczone warzywa, czyli buraka, cukinię, cebulę, marchew, ziemniaka, paprykę zieloną, żółtą i czerwoną należy polac oliwą z oliwek, posypać oregano, bazylią, doprawić solą i piec przez 30 minut. Warzywa mają by al dente.
Na talerzu należy ułożyć suma, obok warzywa, rybę polać w 1/3 zimnym sosem i posypać pieprzem oraz koperkiem.