Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
KGW "Frezja" w Trześniowie...
fot. Anna Moyseowicz

Przepis z Muzeum Regionalnego w Świebodzinie wygrał "Bitwę Regionów"! Takie racuchy robiono 100 lat temu

KGW "Frezja" w Trześniowie

Pierogi z dziczyzną na musie z modrej kapusty

Składniki: 
600 g mięsa z dzika (szynka)
600g mięsa z sarny (szynka)
Masło 150g
2 cebule
4 marchewki
¼ korzenia selera
2 pietruszki
5 suszonych śliwek
3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu, 4 listki laurowe,
po 5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
250ml czerwonego wytrawnego wina
250ml wody
sól i pieprz


Ciasto:

500g mąki
szczypta soli
200 ml gorącej wody
50 g masła

Mus z kapusty:

Czerwona kapusta cała
2 cebule
4 goździki
50g masła
szklanka wody
sól i pieprz

posiekany szczypior do posypania, śmietana
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozgrzewamy 100g masła, klarujemy, wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i ząbki czosnku pokrojone w paski. Smażymy 2 minuty i dodajemy mniejsze kawałki mięsa z dzika (takie jak do gulaszu). Obsmażamy mięso przez 4 minuty i zalewamy całość winem i wodą. Dodatkowo dorzucamy śliwki, rozmaryn oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 45min. Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostałe masło, klarujemy, podsmażamy sarninę pokrojoną w kawałki (jak do gulaszu), dodajemy do dzika i dusimy kolejne 45 min. Po ugotowaniu mielimy mięso wraz ze śliwkami i warzywami, mieszamy z sosem, który powstał na skutek gotowania. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z solą. Wodę podgrzewamy razem z masłem. Wlewamy wodę z rozpuszczonym masłem do mąki cały czas mieszając. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut.

Mus z kapusty:
Masło rozgrzewamy w garnku. Wrzucamy pokrojona na mniejsze kawałki cebulę i kapustę, smażymy około 3 minuty. Dodajemy goździki i zalewamy wodą. Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości. Kapustę wraz z cebulą miksujemy w blenderze kielichowym do uzyskania aksamitnej masy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy kółka szklanką i nadziewamy farszem. Składamy na pól i sklejamy dokładnie brzegi.
Pierogi gotujemy porcjami w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch i pogotują się jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyciągamy do miski.  

Na talerzu rozsmarowujemy mus z kapusty i układamy pierogi. Posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy kleks śmietany. Smacznego!

Zobacz również

Krzysztof Włodarczyk gościem seminarium bokserskiego w Radomiu

Krzysztof Włodarczyk gościem seminarium bokserskiego w Radomiu

Rada w Sierakowie już się ukonstytuowała. Ślubowanie złożył burmistrz Paweł Orzeł

Rada w Sierakowie już się ukonstytuowała. Ślubowanie złożył burmistrz Paweł Orzeł

Polecamy

Nowy ranking kieszonkowców w Europie. W tych miejscach bardzo uważaj!

Nowy ranking kieszonkowców w Europie. W tych miejscach bardzo uważaj!

Linie lotnicze pobiły rekord. Uruchomiły najdłuższą trasę na świecie!

Linie lotnicze pobiły rekord. Uruchomiły najdłuższą trasę na świecie!

Jedziesz na wakacje do Dubaju? Tych atrakcji już nie zobaczysz!

Jedziesz na wakacje do Dubaju? Tych atrakcji już nie zobaczysz!