MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i mozzarellą na letnią przekąskę. Wbij w nią widelec i zajadaj się do woli. Doprawiam ją prostym sosem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa sałatka z arbuza i mozzarelli to sposób na odświeżający posiłek w upalne dni.
Domowa sałatka z arbuza i mozzarelli to sposób na odświeżający posiłek w upalne dni. 123rf.com/lenyvavsha/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na lekką sałatkę o odświeżającym smaku? Soczysty arbuz to oczywisty wybór w upalne dni. Połącz go z delikatną mozzarellą. Tak powstanie szybka sałatka z arbuzem, która zachwyca smakiem. W ten sposób zjesz zdrową i pełną witamin przystawkę na lato. Poznaj przepis na kolorowy lunch.

W skrócie:

Jeśli chcesz poczuć prawdziwą kulinarną rozkosz, to zamiast mozzarelli sięgnij po kremową burratę. Po rozkrojeniu śmietanka ze środka wypłynie i połączy się ze słodkim arbuzem i lekko kwaskowatymi pomidorami. Jednak sałatka z arbuzem i mozzarellą będzie równie rozkoszna w smaku, gdy ją ogrzejesz przed pokrojeniem i skropisz octem balsamicznym. Świetnie sprawdzają się też mini mozzarelle, które po włosku nazywają się bocconcini. W takiej wersji nie musisz ich kroić. Po prostu palce lizać!

Sałatka z arbuza i mozzarelli – prosty przepis na lunch

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 dużego arbuza,

  • 1 duży pomidor,

  • 1 ogórek,

  • 80 g rukoli,

  • 200 g mozzarelli,

  • 6 listków świeżej bazylii,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżka octu balsamicznego,

  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z arbuza i mozzarelli?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj arbuza, a następnie przekrój go na pół.

  2. Wyjmij pestki i pokrój miąższ w kostkę o boku około 2 cm.

  3. Jeśli używasz mozzarelli z zalewy, ogrzej ją przez kilka minut na blacie, a następnie pokrój w kostkę, aby była łatwiejsza do spożycia.

  4. Pomidora pokrój w kostkę, a bazylię umyj i porwij listki na strzępki.

  5. Ogórka obierz i pokrój w plastry.

  6. Rukolę umyj i osusz na sitku o drobnych oczkach.

  7. Na półmisku ułóż lub wrzuć do miski pokrojonego arbuza, mozzarellę, pomidora i dodaj kawałki bazylii.

  8. Ułóż plastry ogórka i rozłóż równomiernie listki rukoli.

  9. Dokładnie wymieszaj.

  10. W małym słoiczku połącz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz.

  11. Zakręć dokładnie, wstrząśnij i powstałym sosem polej sałatkę z arbuza i mozzarelli.

  12. Przed podaniem możesz ozdobić całymi listkami bazylii.

Zachęcam cię, aby zrobić tę sałatkę z arbuzem i mozzarellą w upalne dni, kiedy potrzebujemy czegoś lekkiego, orzeźwiającego i nie chcesz stać wielu godzin w kuchni. Możesz nawet schłodzić arbuza w lodówce, aby zjeść ochładzający przysmak.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i mozzarellą na letnią przekąskę. Wbij w nią widelec i zajadaj się do woli. Doprawiam ją prostym sosem - Strona Kuchni

Wróć na swiebodzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto